o_apankratov (o_apankratov) wrote,
o_apankratov
o_apankratov

Category:

Канон всем русским преподобным

Творение знаменитого соловецкого книжника о. Сергия (Шелонина), коему посчастливилось скончаться ещё до насильственного обращения славной обители в никониянство ... Правда, там среди русских и свт. Григорий Палама поминается ... уж очень автор его любил :)
Оригинал взят у ustavschik в Канон всем русским преподобным
Канон всем преподобным отцем, иже в велицей России в посте просиявшим, составленный соловецким насельником архимандритом Сергием (Шелониным; †1667), воспроизводится по публикации: О. В. Панченко. Из археографических разысканий в области соловецкой книжности: II. «Канон всем святым, иже в Велицеи Росии в посте просиявшим» — сочинение Сергия Шелонина // Труды Отдела древнерусской литературы ИРЛ РАН. 2004. Т. 56. С. 453 – 480. Канон был опубликован по списку РНБ, Соловецкое собр., № 877/987, л. 242 об. – 256. Текст выкладывается без приведения к нормам новоцерковнославянского языка.

Канон всем святым, иже в Велицеи Росии в посте просиявшим
Творение священноинока Сергия
Тропарь. Глас 4.
Яко звезды многосветлыя на тверди церковнеи восиявше, / осветили есте сердца верных добродетелми подвиг и чюдес ваших, / во плоти яко ангели на земли показастеся пощением, / насаждени бысте яко древо при водах воздержания, / напоени струями слез ваших, и скверну омысте, / сего ради явистеся приятелище Божия Духа, / отцы преподобнии, молите Христа Бога спастися душам нашим.
Канон. Глас 8.
Песнь 1.
Ирмос. Поим песнь Богу, иже от горкия работы фараоновы свобоже Израиля, и огненным столпом и светлым облаком наставльшему, яко прославися.
Житием богодухновенным воистинну раи явистеся Церкви Христове, блаженнии отцы вси по имени, о нас молитву Господеви творите непрестанно.
Радуися, мнихом в Руси первыи наставниче Антоние преславне. Никоне богоносе, печерская слава, Исаакие - ангеле, держава безмолвию, и Иларион духоносныи.
Красуися воистину сосуде Божии Феодосие священнодушне, Феодор и Василие, цвети пустыннии, Алимпие, Спиридон, Арефа, Герасим, светлии бисерие.
Сияет яко звезда на небеси в постницех Евстратие, и божественыи Дамиан, озаряет же ся с сими великии Матфеи, и Агапит чюдныи, аще кто ин, с сими облистает.
Гора жития высока явися Григорие, страдалец же чистоте Иоанн многотерпеливыи, с ними Кукша священныи мученик с Пимином постником, столп же церкви и терпения с Никоном Сухим явися.
Моисея и Варлама величаю иже о чистоте течения же и страдания, благодеяние же Прохорове хвалю, почитаю и Лаврентиевы добродетели.
Слава: Триединого естества пою Лица составна: нерождена Отца, Сына рожденаго и Духа Святаго, безначално царство и Божество едино.
И ныне: Радуися, пресвятыи Храме, руно богоносное, запечатленныи источниче безсмертныя струя, стадо свое, Владычице, сохрани от всех борющих невоевано.
Песнь 3.
Ирмос. Небесному кругу верхотворче Господи, церкви Зиждителю, Ты мене утверди в любви своеи, желанием си краи, и верным утвержение, Едине Человеколюбче.
Благоухания ныне исполняемся, яко в раи другии текуще богонасажденных добродетелеи постник, иже в воздержании и слезах процветоша, различне плодоносяще жития, Богу присвоишася.
Великии Антоние птичие житие пожив яко ангел, новыи Иов паки - твердыи Пимин, Афонасие же божественыи, иже безсмертию тезоименитыи, и славныи Феофил с сими да почтен будет.
Высотою жития небеснаго был еси, о Варламе, дом премудрости, прозрети, якоже божествении пророцы безвестная и таиная, еже где Божиим судбам возбытие сподобися, полезная бо души очистив, о богогласе, просвещаем силою Святаго Духа.
Хвалами да почтени будут Афонасие и Стефан всеизряднии пастырие, скудыи Дионисие со Антонием, великии князь Никола, нареченныи Святоша, знаменьми и чюдесы на земли явися высок.
Кирил, белозерская слава и похвала, и богоприятныи Ферапонт да похвалится, со Александрома двема, в пощении твердыми и славно чюдесы осиявшима, иже в чюдесех мног делом же и словом Михаил Клопскии, Амфилохие же и Андроник, началницы и утвержение мнихом.
Звездам заря послушания, жизнь лучших показа, яко два светилника, сияюща нам, Никона же и Саву богомудрыя, с сими и безименитии, яко подобноименни, да поются.
Слава: Пресовершенная Единице, Пребожественыи и Трисоставныи, Нерожденныи Отче, и Сыне Единородныи, Душе, от Отца исходяи, Сыном же являем, Существо Едино и Единьство, Господьство и Царство, спаси всех нас.
И ныне: Неизглаголанно чюдо Твоего Рожества, Мати Дево: како бо рождаеши и чиста еси в том же, како Отроча раждаеши, и неразумееши отнюдь искуса мужска? - яко: "весть иже паче естества из мене новолепно Слово Божие рождьшееся".
Седален, глас 8.
Антониеву кротость и чистоту Феодосия, великого и чюднаго, Павлово безмолвие, Сергия славное, и прочих преподобных отец чюдеса, вернии, прославим, и почтем песньми, с ними же и Петра, каменя вере, воспоем со всеми святители богомудрыми, и согласно вопием: молите Христа Бога согрешениом оставление даровати чтущим любовию святую память вашу.
Слава, и ныне:
Небесную дверь и ковчег, пресвятую гору, светлыи облак воспоем, неопалимую купину, словесныи раи, Еввино возведение, вселеннеи всеи великии сосуд, яко в том соделася спасение миру и оставление первым согрешением, тем же и вопием Еи: моли Христа Бога согрешением оставление даровати благочестно покланяющимся пресвятому Рожеству твоему.
Песнь 4.
Ирмос: Из горы присенныя Слово пророк, из единыя Богородица хотящу воплотитися, боговидно разсмотрь и со страхом славословяще силу твою.
В другии раи входяще добродетелеи чюдных отец, сих вкусим присноживотнаго дарования одушевленныя пища, тепле восхваляюще их.
Светилник миру явися огнесветлыи в пощении Димитрие, и с ним озаряют житием Корнилие и Сергие, и сопросияет деяньми Григорие пребогатыи.
В песнех да восхвалится прехвалныи Саватие, постивыися в Соловецком отоц. изрядно, и всю уяснивыи тварь светлолучными чюдес своих сиянии.
Да почтен будет Евфимие, пресветлая звезда, денница Авраамие, Сава Вишерскии всеславныи с Крыпетцким всепетым, с ними же и богодухновенныи Евфросин, иже делы и чюдесы облиставша конца.
Честь добродетелем Макарие Колязиньскии, Унежьскии же - хвала благочестия, проповедается с сими Никита славныи, с Григорием же - Касиян вкупе предобрыи.
Песньми восхвалим священными великаго Германа, иже во отоце Соловецком светло постившагося, светилника великого всеи вселеннеи, егоже молитвами спасаемся вси.
Слава: Умовидно несекомое существо в единорасленую Троицу простирающе, единого Бога надо всеми исповедаем и составы три проповедаем.
И ныне: Радуися, Божие пространное вместилище, радуися, ковчеже Новаго Завета, радуися, ручко, из нея же манна небесная дастъся всем человеком.
Песнь 5.
Ирмос: Страстеи мя мглы, яко от нощныя глубины, избавляя, утреневати сподоби дух мои, Владыко, молюся, светом дневным твоих повелении, Христе.
Едемского рая, приидете, видим цветы присноживотныя, богонасажденая здания отец тщания, имже есть един делатель Господь.
Нила струями словесными напаяется всяка душа мысленая, Леонид же с Филимоном житием сияют, со Иоанном же и Логгин красится с ними.
Феодор с сынома добродетелми блистая, просвещает нас, великии же князь Александр Невскии, паче же богомудрыи великии князь Даниил; князя же Петра с Феврониею кто достоино славит от земных.
Песнь Александру, сеи приснославныи царь страстем, хвала Павлу, емуже поработа зверь, повинуяся ему добродетелнаго ради совершения, слава и Герасиму отцу с Генадием, Христовым угодником.
Достодолжно да почтется преславныи воистину Пафнотие, яко высокии, возбраняя же бесовы, Авраамие всеблаженныи, да славится Козма равносветлыи.
Небо четверосветлое явися на земли двоица сия сугубая - Ефреми тезоименитии, со Ияковом Тихон, и Евфимие славныи с Харитоном с сими да почтени будут.
Слава: Составми треми, аще и естеством едино Божество есть, в неже верно крестихомся и Единому служим - Отец, Слово и Дух срасленыи.
И ныне: Радуися, миру славо, Богородице Марие всепетая, радуися, главизно божественаго соединения Сына Божия к человеком, чистая.
Песнь 6.
Ирмос: Одержима приими мя, Милосерде, от прегрешении многих припадающа к щедротам твоим; яко пророка, Господи, спаси мя.
Чюднии и всечестнии отцы наши, ихъже божественая страдания, ихже чюдеса, их же исцеления, кто бо паче сих показа знамением крепость.
Светло да похвалится, яко светилом светилник, преславныи воистинну Сергие, иже трикратным проглашением во чреве матерни прославив Святую Троицу и чистым житием своим просвети всю подсолнечную, и чюдесы своими озаряя вселенныя конца.
Посреде звезд яко солнце, имже бе началник, священныи Зосима облиста, с ними же озаряет и Саватие деянии, с Василием и со Исаиею досточюдным.
Звезды сияют другия пакы пресветлы - по образу светоносныи Иоанн, с Даниилом, и с Герасимом, и сДосифеом, и со множаишими инеми иже в Соловецкои киновии славно просиявшими.
Василия всеславнаго пою с Максимом всепетым и с Прокопием чюдным, с ними же и Исидора Твердого со Иоанном воспеваю, хвалю чюднаго и великого Николу Кочанова.
Святое и славное отец множество, помянутое и безименитое, избавите от бед иже с верою творящих памяти ваша.
Слава: Тя, Троице пребезначалная и божественая Единице, свет и светы, пою, живот и животы, - Ум, Слово, Дух же Всесвятыи - и свята Единого Бога.
И ныне: Радуися, Марие Дево Богородице, радуися, Престол. Господень, радуися, Лествице, яже человеческии род горе возведеши от земля ко Христу Богу.
Кондак. Глас 4.
На высоте Господь воздержания воистину вас постави, яко звезды нелестныя, просвещающа конца, наставницы, всечестнии отцы наши.
Икос.
Храми Богу яко воистинну себе соделасте, всечестнии отцы, божествеными добродетелми вашими мудре украсисте, яко злато издалеча, веру и надежду и любовь истинную; божественнии обети положисте: воздержанием постистеся, яко бесплотни, мудрость, мужество, целомудрие стяжаете, смирением же вознесостеся; темже и просвещьшеся молитвами непрестанными, видении таиными окрилатесте, небесная достигосте жилища; мы же недостоинии от непостизающаго ума нашего добродетелеи ваших приносим вам малое сие пение, радостию, божественою любовию почитающе всехвалную и всечестную память вашу, глаголюще: радуитеся, гражданя горняго Иерусалима, небеснии человецы, земнии ангели, господни оружницы, бесом сопротивоборцы и низложители, звезды всесветлыя мысленыя тверди, таинаго Сиона необоримии столпи, миродохновеннии цвети раистии, всезлатая уста Слову, росииская похвала, вселеннеи украшение, прилежно молитеся Господеви о душах наших, наставницы, всечестнии отцы наши.
Песнь 7.
Ирмос: Божия схождения огнь устыдеся в Вавилоне древле, сего ради отроцы в пещи радованною ногою, яко во свете, ликоваху, поюще: благословен Бог отец наших.
Приидете принесем песни по долгу благоверным великим князем, преподобно пожившим и равноангельно, ихже молитвами воззовем: Боже, спаси всех нас.
Радуися, крестоносныи княже и царьское священие Василие преславне, вторыи Коньстантине, просв.тивыи Рускую землю святым крещением, с праматерию твоею Еленою Спасителю Христу предстояще, в веселии вопиете: благословен еси, Господи Боже во веки.
Красуитася и ликуита, страстотерпца Христова руская князя и самобрата во плоти Романе славныи и Давыде чюдныи, престолу Владычню со ангелы предстояща, поете: благословен еси, Господи Боже отец наших.
Ангеломудреныма хвала великим князем и исповедником тезоименитым Михаилом, з доблим болярином Феодором, и з Георгием, и Василием Ростовским, пение и слава непрестанно, усердно по вере за Христа пострадавшим.
Иже мужеству тезоименитыи - свет в мире, царствию же тезоименитыи, терпением и незлобием якоже Давыд, звезда явися вселеннеи, князь Василии, преименованныи же Варлам.
Небомудреныи князь Констянтин, вторыи Владимир, с чады с Феодором и с Михаилом нын. да почтутся, Гавриил же и Тимофеи с Петром царевичем песньми, яко мудры да похвалятся.
Димитрие - ангел Господень, Феодор - воистинну дар Божии, царьские отрасли, с сими да поются, с Вячеславом, и с Людмилою, и с Ефросиниею, аще кто от благородных другии просия в житии.
Слава: Единаго един - родитель, единороднаго Сына Отец, и един - Единаго Свет и света сияние, и един - единаго Бога Святыи Дух, Господа, Господь един сыи воистину, о Троице, Единице святая, спаси мя, благословяща Тя.
И ныне: Невесто Божия бысть Богородителнице, сего бо Слово превечное телесне родила еси, о нем же и жены святыя, свято поживше, честьми всеразличными Тобою украсившеся, праматернее падение исправиша.
Песнь 8.
Ирмос: Иже на горе святеи проявленнаго и в купине огнем Девыя Моисею таину явльшаго Господа поите и превозносите Его во векы.
Пастыря и мудрыя учителя, святителя Христовы Церкве с преподобными вси возвеличим, Господа поюще и превозносяще Его во векы.
По долгу Петр великии, воистинну камень вере и утвержение всея Росии церквам, и с сим доблественыи в подвизех, многострадалныи воистинну и священныи да поется Алексие, со Ионою твердым, иже архиереом всем в Руси начальствующем.
Григория Селунскаго, богословная уста, с Киприяном, и с Фотием, богомудрыма столпома, восхвалим, такоже и Максима Грека, другаго Богослова, с боговещанным и божественым Иосифом.
Гурию слава, Казанскому мироточцу, с двема чюдотворцема отцема, с Варсонофием и Арсением, с ними же и богомудрыи в божественых Стефан с Питиримом и Герасимом с Ионою, божествеными светилники, да поются во веки.
Макария, блаженьству тезоименитаго, святителем славу, со Афанасием Филиппа, и Геронтия, и Даниила, с ними же и Генадия воспоем, животныя светилники, купно со Аркадием и Александром премудрыми.
Никиту священнаго, тезоименита победителя бесом и страстем, и Евфимия, воистинну медоязычнаго, со Ионою пою Моисея, купно с Нифонтом - Иоанна, отцем верховными.
Слава: Яко Единицу существом пою Тя, яко Троицу лицы Тя чту, Отче, Сыне и Душе Пресвятыи, безначалную державу твоего царствия славлю во веки.
И ныне: Ты гора Божия явися, Богородице, в ню же Христос вселися, божественыи храм содела поющая: Господа поите и превозносите Его во веки.
Песнь 9.
Ирмос: Проявленаго на горе законодавцу огнем и купиною, рожество Приснодевыя, в наше верных спасение, песньми немолчными величаем.
Во священство священно, святителие и пастырие, облекшеся, и то премудрено окормивше Христу, житием украсиша, учительства слово свыше воистинну приемше, святии обогатистеся.
Леонтия пою, глубину богословия, Исаию же воспеваю, пучину учении, Игнатия же, удобрение, со Ияковом и Феодором доблемудрыми.
Со иже словом просиявшими пастыреначалники и иже крове ради священницы Господни, яко обоюду приемше венца, в песнех и пении да восхваляются.
Кто дерзновение изречет Филиппово, Гермогенову же како премудрость изглаголет, и новгородцких богоносных отец еже по вере твердость.
Феогност божественыи, Спиридон богоносныи, со Иовом патриярхом, Серапион и Василие священноименныи, и Григорие всечестныи, яко Божии светилницы да поются.
Преподобнии отцы и святители Господни, с благоверными князи и женами святыми, именованнии и неименованнии вси, молите спастися душам нашим.
Слава: О, Троице Святая, неразделимая существом, единоцарственая всеми и единоначалная, Отче и Сыне и Святыи Душе, присно рабы своя спасаи.
И ныне: Радуися, полато всех Царя, Еяже ради Царство Небесное отверзеся сущим на земли, Мати Дево, и еже со ангелы вселение.
Светилен:
В песнех восхвалим иже постом просиявшая преподобныя, и учителя и таиники божественаго слова, с благоверными князи и женами святыми, и Христа прославим, иже сих возвеличившаго и помощника нам давша во время пощения.
Слава, и ныне:
Радуися, Божия полато; радуися, горо присененная; радуися, неопалимая купино; радуися, престоле славы; радуися, божественая трапезо; радуися, ручко всезлатая; радуися, светилниче всесветлыи; радуися, легкии облаче, Дево Мати Марие.
Tags: Богослужение, Добрые дела, Историческая Новгородчина, История Церкви, Итоговое, Наука, Обзоры Сети, Просто интересно, Церковное искусство
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 0 comments